Vormstabiele lenzen

De vormstabiele (of: harde) contactlens is de meest bekende lens. Ze zorgen voor een hoge gezichtsscherpte, vooral bij onregelmatige hoornvliezen of hoge cilindersterkte. In principe kunnen we hiermee alle sterkteafwijkingen corrigeren. Aanmeting van vormstabiele lenzen vraagt meer kennis en vaardigheid dan het aanmeten van een zachte lens. Logisch, de vormstabiele lens moet goed aansluiten op de bolling van uw oog. Om die reden nemen we ruim de tijd voor het aanmeten van deze lenzen.

Draagcomfort
Harde lenzen zijn makkelijk te hanteren. Wel zult u ervaren dat u moet wennen aan het dragen van deze lenzen. De gewenningstijd is langer dan bij de zachte lenzen, maar er is minder infectiegevaar. In het begin lijkt het alsof de lenzen op het oog bewegen, maar gaandeweg verbetert het draagcomfort. Wel blijft u het goed voelen als er een vuiltje onder uw lenzen zit.

Levensduur
Harde of vormstabiele lenzen hebben een lange levensduur en zijn daardoor prijstechnisch interessant. Ze gaan gemiddeld circa 2 jaar mee. Bij zeer hoog zuurstof doorlatende materialen is de vervangingstermijn korter. De lenzen moeten vervangen worden vanwege krassen, minder goed bevochtigen en/ of minder comfortabel zitten. Natuurlijk kan het ook zijn dat u na verloop van tijd een andere lenssterkte nodig heeft.