Bijziendheid

Bijziendheid, of myopie, komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Bijziendheid wil zeggen dat het gezichtsvermogen om in de verte te kijken slechter is. Dit terwijl het zicht dichtbij juist wél goed is. Bijziendheid is te corrigeren met min-glazen of contactlenzen.

 300_kijk_verder_5_2.png

Levensstijl en erfelijkheid
Bij myopie is het oog ‘te lang’. Hierdoor ligt het brandpunt van de lichtstralen die in ons oog vallen, niet óp het netvlies, maar ervóór. Dit zorgt voor een wazig beeld in de verte, dat is op te lossen met een negatieve correctie. Myopie komt in veel families voor. Er is dus zeker sprake van een erfelijke factor. Inmiddels is echter ook bekend dat de levensstijl van groot belang is bij de ontwikkeling van myopie. Hoge sterktes (vanaf -6.00) bij kinderen zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Vooral wanneer myopie ontstaat bij kinderen jonger dan 12 jaar is het risico op hoge myopie op latere leeftijd groot.
Wat veel mensen niet weten is dat hoge bijziendheid (>-6D) het risico op oogproblematiek op latere leeftijd verhoogt. Hoge bijzienden ontwikkelen sneller staar en hebben een verhoogde kans op een te hoge oogdruk door glaucoom. Ook scheurtjes in het netvlies en netvliesloslatingen komen vaker voor.

Contactlens Centrum Terneuzen is gespecialiseerd in myopie management. Hiermee kunnen we het ontstaan van myopie afremmen.