Bijziendheid bij kinderen: Veel smartphone of tablet gebruik vergroot de risico's

Bijziendheid bij kinderen: Veel smartphone of tablet gebruik vergroot de risico's

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend en is dit fenomeen hard op weg om de nummer 1 oorzaak van blindheid te worden. 

Bij Contactlens Centrum Terneuzen (CCT) wordt dit probleem duidelijk herkend. Optometrist Hanka Jongman licht toe: "In onze praktijk zien we steeds vaker jonge kinderen met bijziendheid. Bijziendheid is niet zomaar een oogafwijking waarbij je merkt dat je in de verte slechter ziet, maar het is een ware epidemie. Dit s zorgelijk, aangezien een groot gedeelte van de bijzienden later slechtziend of zelfs blind kan worden door de gevolgen van bijziendheid.

Belangrijke factoren

De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel een aantal belangrijke factoren die een rol spelen. Naast erfelijk en etniciteit speelt het leefpatroon een zeer belangrijke rol.

Het effect van beeldschermen zoals smartphones en tablets

Optometrist Astrid van Os: "De laatste tijd wordt steeds meer duidelijk over het effect van het vele uren per dag kijken op beeldschermen, zoals smartphones en tablets. Volwassenen merken dat de ogen vermoeid worden van het vele kijken op beeldschermen, maar bij kinderen in de groei zijn de gevolgen veel groter. De ogen worden namelijk langer, waardoor de ogen steeds meer achteruit gaan qua sterkte. We adviseren ouders van kinderen dan ook de 20-20-2 regel: Na iedere 20 minuten 'nabijwerk' is het belangrijk voor de ogen om 20 seconden te ontspannen door in de verte te kijken. Daarnaast is het advies om minimaal 2 uur naar buiten gaan. Ook in het onderwijs zou dit een goed initiatief zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat daglicht een belangrijke bijdrage levert in de remming van bijziendheid."

Wat kan ik voor mijn kind doen?

Contactlens Centrum Terneuzen introduceert 'Myopie Management'. Door middel van bewustwording en therapie wordt gestreefd om zoveel mogelijk bijziende jongeren onder de -6.00 te houden. Hierdoor wordt de kans op het ontwikkelen van oogafwijkingen als netvliesloslating, glaucoom en staar geremd. Hanka Jongman: "Omwille van het groeien van het oog in de leeftijd tussen de 8 en 18 jaar is juist die leeftijdscategorie een belangrijke doelgroep. Dat is het moment waarop we samen iets kunnen doen om op latere leeftijd zoveel mogelijk oogproblemen te voorkomen."

Contactlens Centrum Terneuzen (CCT)

CCT is een contactlens centrum verbonden aan het ziekenhuis, u kunt hier terecht voor alle soorten contactlenzen. Het ervaren team van optometristen werkt nauw samen met oogartsen, maar u kunt ook zonder verwijzing van een arts bij ons terecht. Wij vertellen u graag welke mogelijkheden er zijn op het vlak van Myopie Management. Zowel op het gebied van medicatie als contactlenzen. Maakt u vrijblijvend een afspraak in onze praktijk in de ZorgSaam ziekenhuizen in Terneuzen, Oostburg en Hulst.

Of kom gerust bij ons langs tijdens de Open Dag van ZorgSaam op zaterdag 16 maart a.s. in het ziekenhuis in Terneuzen.